Complicaties bij diabetes

Als u diabetes heeft, kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:

 

Neuropathie

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Als uw zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd of veranderd gevoel in uw voeten ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, door de zon verhitte tegels of zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

 

Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren minder werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

 

Verminderde doorbloeding

Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding in de bloedvaten naar de voeten toe. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en een wond geneest langzaam of zelfs niet. Hoe langer een wond open is, hoe groter de kans op vervelende infecties.

 

Limited joint mobility

Bij limited joint mobility (LJM) is er een beperkte beweeglijkheid van gewrichten door een teveel aan dik en stug bindweefsel rondom deze gewrichten. Dit kan er toe leiden dat we deze stug geworden gewrichten minder gaan gebruiken. Hierdoor gaan we ons lopen aanpassen en kunnen er andere gewrichten overbelast raken of er kunnen sneller drukplekken ontstaan.

 

Infectie

Met diabetes bent u vatbaarder voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels. Sommige medicijnen veroorzaken ook een hogere vatbaarheid voor infecties.

Door een goede samenwerking tussen de pedicure, de huisarts/ praktijkondersteuner van de huisarts en de podotherapeut kunnen wij de risico’s inperken. Uiteindelijk kunnen willen wij (voet-/been)amputaties bij diabetes patiënten voorkomen. Preventieve voetzorg is daarom van groot belang!