Nagel-/ huidaandoeningen

Ingroeiende Nagel.

 

Ingroeiende nagels kunnen door hun vorm / hardheid, pijnlijke druk geven in de nagelwal. Ook nagels met een gewone vorm kunnen druk geven. De oorzaak is dan vaak het te kort knippen en/of de hoeken weg knippen van de nagel. Blijft de druk bestaan dan kan zich eelt of een likdoorntje in de nagelwal gaan vormen, wat het nog pijnlijker maakt. De nagel dreigt door de huid heen te groeien, wat een ontsteking kan veroorzaken. Ter voorkoming van een ontsteking verwijdert de pedicure het eelt en het eventuele ontstane likdoorntje. Hierna legt de pedicure de nagelwal drukvrij.

Verhoornde Nagel.

 

Een verhoornde nagel ontstaat door een opeenstapeling van meerdere hoornlagen. De nagel ziet er verdikt uit en heeft een geelbruine verkleuring. De nagel is niet meer doorzichtig en kan een grillige klauwvormige vorm aannemen. Het is vaak geen schimmelnagel maar kan er wel een goede bron voor zijn.

 

Oorzaken kunnen zijn:

– Harde klap of stoot
– Ouderdom
– Verkeerde teenstand
– Slechte doorbloeding
– Voedingsstoornis in de nagelwortel
– Hormonale stoornis

 

De pedicure kan deze nagel weer dun frezen en modelleren.

De Dwangnagel.

 

Bij een dwangnagel groeit er een apart stukje nagel aan de zijkant van de nagelplaat. Er zijn meerder factoren die een rol spelen in de oorzaak van een dwangnagel. Een flinke klap of stoot kan de nagelwortel dusdanig beschadigen dat er een verstoorde groei ontstaat. Soms zie je dit ook wel als gevolg van een operatie aan de nagel (ingroeiende nagel). Het kan aangeboren zijn en meestal komt het voor aan de buitenkant van de nagel van de kleine teen of de grote teen. In feite is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel wat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken.

 

Probeer nooit het nagelstukje uit de huid te trekken. Hiermee beschadig je de nagelwortel en wordt het probleem alleen maar erger. De pedicure kan op verschillende manieren de dwangnagel behandelen zodat u geen hinder ondervindt van het blijven haken in uw sok of kous.