Online zolen bestellen

Tijdens uw bezoek aan de podotherapeut kunnen er verschillende dingen worden onderzocht. Wij beginnen altijd met een vraaggesprek (anamnese). Door de juiste vragen te stellen proberen we te achterhalen wat uw klacht is. Afhankelijk daarvan zal de podotherapeut een onderzoek gaan doen.

 

Podoscoop
De podotherapeut maakt gebruik van een podoscoop. Dit is een glasplaat met daaronder een spiegel. Door op de glasplaat te gaan staan kan de podotherapeut de stand van de voeten, het voettype en de druk onder de voeten zien. De podotherapeut neemt ook de houding van de knieën, heupen en lage rug mee.

 

Ganganalyse
Het analyseren van uw lopen is erg belangrijk voor de podotherapeut. Door goed te kijken hoe u loopt kan de podotherapeut zien welke bewegingen er worden gemaakt of juist niet worden gemaakt. Veelal kan de podotherapeut aan het lopen de oorzaak van de klachten zien.

 

Inspectie
Als u staat of zit podotherapeut naar afwijkingen in dikte, kleur, drukplekken, voet- en teenstand. Bij inspectie mag u ook denken aan het inspecteren van uw schoeisel. Hieraan is vaak goed af te lezen hoe u loopt.

 

Functie onderzoek
Wij maken allerlei bewegingen met uw voeten om te testen of er voldoende bewegingsruimte is. Indien dit niet het geval is spreken we van een bewegingsbeperking. Dit kan gevolgen hebben voor de manier waarop u loopt.

 

Tevens wordt de temperatuur van de voeten gevoelt. Het kan zijn dat de podotherapeut ook de doorbloeding in de voeten wil voelen.

 

Palpatie
Indien er sprake is van een pijnklacht in de voeten of benen voert de podotherapeut een palpatie uit. Dit is gericht voelen naar een blessure/ pijnlocatie. Door druk te geven op verschillende structuren kunnen we bevestigen of uitsluiten welke structuur pijnlijk is. Hierdoor kan er een diagnose gesteld worden.

 

Voetafdrukken
Met het maken van een voetafdruk kunnen wij vast stellen of er bijvoorbeeld sprake is van een hoge druk onder de voeten. Dit gebeurd door het maken van een blauwdruk. Er kunnen ook digitale afdrukken gemaakt worden. Deze afdrukken worden gebruikt bij het vervaardigen van de podotherapeutische zolen.

 

Aanvullende onderzoeken
Naast de bovenstaande onderzoeksmethodes kan de podotherapeut aanvullend onderzoek willen doen om vast te stellen wat uw klachten zijn.

 

Indien er klachten zijn aan de knie, heup of lage rug kan de podotherapeut een knie-, heup- of rug onderzoek uitvoeren. Hierbij wordt bekeken of alle bewegingen gemaakt kunnen worden en of er bepaalde bewegingen pijnlijk zijn.

 

Bij diabetes patiënten ontstaan er vaak complicaties aan de voeten. Hierbij kan er sprake zijn van een verminderde doorbloeding, verminderd gevoel en een beperkte bewegingsvrijheid in de gewrichten. Om dit vast te stellen wordt er vaak een periodieke controle uitgevoerd.