Voet- en houdingsklachten

Als uw voeten doorzakken kunnen er allerlei voetklachten ontstaan. Hieronder staat informatie over vijf veel voorkomende klachten in de podotherapie praktijk.

 

Hielspoor
Hielspoor wordt op verschillende manieren uitgelegd. Wij bedoelen hiermee een overbelaste pees onder de voet. De pees zit vast aan het hielbot en splitst zich vervolgens op in 5 strengen. Iedere streng gaat naar een teen. Als de pees overbelast raakt gaat deze dikwijls pijn doen op de aanhechting op het hielbot.

 

De pees raakt veelal overbelast door het doorzakken van de middenvoet. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken om het doorzakken van de middenvoet tegen te gaan en hiermee de spanning op de pees te verlagen. Bij een acuut hielspoor wordt taping toegepast.

 

Mortonse neuralgie
Dit is een zenuwbeknelling in de voorvoet. Vaak klagen mensen over dove tenen of tintelingen in de tenen. Dit ontstaat doordat er één of meerdere zenuwen in de voorvoet geïrriteerd zijn geraakt. Mogelijke oorzaken kunnen zijn te smal schoeisel en het doorzakken van de voorvoet. De podotherapeut kan schoenadvies geven en podotherapeutische inlay’s maken om het doorzakken van de voorvoet tegen te gaan.

 

Hallux Abducto Valgus
Het scheef groeien van de grote teen is in veel gevallen pijnloos. Er ontstaat in veel gevallen een slijtage aan het grote teen gewricht, wat wel tot pijnklachten lijden kan. Deze klacht komt vaak in dezelfde families voor. Vaak bij mensen met een soepel bewegende holvoet.

 

In de loop van de jaren kan er een verdikking ontstaan aan de zijkant van het grote teen gewricht. Deze verdikking noemen wij een bunion. Met de bunion is het wat moeilijker om schoenen te kopen. De behandeling bestaat dan ook uit een schoenadvies en podotherapeutische zolen om de druk op de grote teen te reduceren.

 

Achillespeesklachten
Klachten aan de achillespezen komen veel voor. De achillespees is de grootste pees in het menselijk lichaam. Er komen enorme krachten op deze pees te staan, vooral tijdens het sporten. De achillespees is één pees waar meerdere spieren aan vast zitten. Vaak raakt deze pees overbelast en herstelt dit heel langzaam. Door een afwijkende voetstand, te korte kuitspieren, te veel belasting op de pees of schokken tijdens het lopen, wordt de overbelasting in stand gehouden. Door middel van het corrigeren van de voetstand, rekoefeningen, belastingadvies en schoenadviezen kan de overbelasting worden verholpen.

 

Knie- / heup- / rugklachten
Naast voetklachten, kunnen er klachten ontstaan aan de knieën, heupen en/ of de lage rug. Deze klachten worden dikwijls veroorzaakt door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. De voeten zijn de basis van het lichaam. Als de voeten niet recht staan dan…