Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

Podotherapeut
De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34), en mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende HBO-bachelor degree. Een podotherapeut (paramedicus) valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een wettelijk erkend, paramedisch beroep. Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen en staan veelal geregistreerd bij de Vereniging voor Nederlandse Podotherapeuten (NVvP) en het Kwaliteitsregister Paramedici. De behandeling van een podotherapeut kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van podotherapeutische zolen of een siliconen teenstukje. Een Podotherapeut is tevens opgeleid tot het toepassen van eventuele speciale behandelingen zoals het maken van nagelbeugels, silicone-orthesen en het uitvoeren van wondbehandelingen bij diabetespatiënten. Daarnaast zal de podotherapeut schoenadvies geven en voorlichting geven ter voorkoming van diverse klachten.

 

Podoloog
De titel ‘podoloog’ is onbeschermd en mag door een ieder gevoerd worden. Podologen vormen, in tegenstelling tot podotherapeuten, een commercieel beroep en vallen onder het Ministerie van Economische zaken. De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden. Binnen de podologie wordt door Stichting Loop, onderscheid gemaakt tussen een ‘podoloog’ en een ‘registerpodoloog’. Omdat een ieder zich podoloog mag noemen, heeft Stichting LOOP de term ‘registerpodoloog’ in het leven geroepen. Sommige registerpodologen hebben een scholingsmodule afgerond welke HBO niveau heeft. We spreken dan van een registerpodoloog B. Echter, er zijn aan deze module geen toelatingseisen verbonden, en de module is niet dusdanig geaccrediteerd dat het Ministerie van Onderwijs er een officiële HBO ‘bachelor-degree’ aan toekent.

Moet ik een verwijzing hebben?

U mag zelf kiezen om met of zonder verwijzing een afspraak bij de podotherapeut te maken.
Sinds 2011 is een verwijzing naar de podotherapeut niet meer nodig. Wanneer u zonder verwijzing de praktijk bezoekt is het wettelijk verplicht dat u toestemming geeft voor de start van het onderzoek en de daaruit eventueel volgende behandeling. Deze toestemming vervangt als het ware de verwijsbrief van uw huisarts of andere specialist.

De podotherapeut zal aan het begin van het eerste onderzoek samen met u een aantal vragen doorlopen. Aan de hand hiervan bepaald de podotherapeut of er bedreigingen zijn vanuit uw medische achtergrond. De antwoorden op de gestelde vragen zullen in de computer worden geregistreerd. Voor eventuele vergoedingen van de zorgverzekeraars maakt het niet uit of u met of zonder een verwijzing naar ons toe komt.

Heeft Centrum voor Voettherapie een wachtlijst?

In het verleden is het gebeurd dat er voor podotherapie een wachttijd was van vier tot acht weken. Dit hebben wij weten op te lossen door de naar een andere praktijklocatie te verhuizen. Op de nieuwe praktijklocatie hebben we meer praktijkruimtes waardoor we meer patiënten kunnen zien. Er is nu geen sprake meer van een wachtlijst. Als u vandaag belt voor een afspraak kunt u gewoon binnen een paar dagen terecht. De telefoniste kan u exact vertellen wanneer de eerste mogelijkheid is.

Hoe lang duurt een afspraak?

De voetbehandelingen die worden gedaan door één van onze pedicures duren ongeveer een halfuur. Als u voor het eerst een onderzoek laat doen door een podotherapeut, dan neemt dit ongeveer drie kwartier in beslag. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar hoe u staat, loopt en of er bewegingsbeperkingen zijn in de voeten. Een vervolg afspraak kan (afhankelijk van de klachten die u heeft) een kwartier of een half uur duren.

Wat is een goede schoen?

➢ Koop het liefst schoenen na het middaguur, dit in verband met het eventueel dikker worden van de voeten in de loop van de dag.

 

➢ Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voeten. Hebt u een klein maatverschil in uw voeten, koop dan de schoenen op de langste voet. Bij grote maatverschillen is het soms mogelijk een onpaar te laten bestellen, dit is duurder dan een normaal paar schoenen, maar goedkoper dan twee paar!

 

➢ De schoenen moeten de juiste breedtemaat hebben, de hiel moet goed in het contrefort “vast” zitten en de voorvoet mag niet knel zitten.

 

➢ Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat. Des te steviger het contrefort (om de hiel), des te minder de kans op zwikken van de enkel.

 

➢ Het model van de schoen moet overeenkomen met de vorm van de voet. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.

 

➢ Bij het passen mogen de schoenen met een lichte druk aan de voeten gaan, maar moeten daarna behaaglijk zitten.

 

➢ Pas altijd beide schoenen, loop er ook een tijdje mee in de winkel. Bij twijfel niet kopen!

 

➢ Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Schoenen groeien niet; ze worden in gebruik alleen soepeler!

 

➢ Voor het dagelijks gebruik is de maximale hakhoogte 3 cm.

 

➢ Het bovenwerk van de schoen mag niet uit synthetisch materiaal bestaan. Het onderwerk (de zool) mag uit verschillende materialen zijn opgebouwd, zolang de schoen buigzaam blijft.

Gebruik en onderhoud van schoenen

Schoenen hebben verzorging nodig. Zonder verzorging gaat het leer uitdrogen. Er komen scheurtjes in en uiteindelijk kunt u de schoenen weggooien, jammer want dat is niet nodig. Als u uw schoenen regelmatig poetst om het leer voeding te geven en inspuit met een daarvoor geschikt product kan dat al veel problemen voorkomen. Ook om de schoen in model te houden (bij niet dragen) kunt een schoenenspanner gebruiken.